Как да създадем визуална йерархия на сайта си 1

Защо е важно да плануваме визуална йерархия на уебсайт съдържанието си? Да, открояващи се лога, рамкиращо бяло пространство и типография са основните елементи, които потребителите забелязват първо, но йерархията и цялостната композиция управляват как съдържанието ще бъде консумирано. 

Често потребителите преглеждат горната и централата част на страницата, преди да разгледат по-малко забележимите елементи в периферията. В уеб дизайна визуалната йерархия предвижда този потребителски поток, разполагайки призиви към действие чрез бутони (т.нар. call to action) и банери на места, които потребителят би забелязал първо.

Какво е визуална йерархия?

Визуалната йерархия включва организиране и приоритизиране на елементи на уеб страница, за да насочва потребителите през съдържанието по начин, който е в съответствие с предвиденото послание. Чрез стратегическо манипулиране на визуални елементи, дизайнерите могат да повлияят на реда, в който потребителите възприемат и се ангажират с информацията.

Това е от решаващо значение за създаването на удобно за потребителя изживяване, особено като се има предвид, че потребителите са склонни да сканират съдържанието бързо, преди да се ангажират с по-задълбочено четене.

Интегрирането на визуална йерархия във вашия уеб дизайн постига следното:

  • Привлича вниманието: Йерархията насочва вниманието, повишавайки ангажираността на потребителите.
  • Насочва поведението на потребителя: Визуалната йерархия помага на посетителите да навигират ефективно в съдържанието, като им позволява да усвояват информация за информирано вземане на решения и желани действия, като попълване на формуляр или извършване на покупка.
  • Създава оформление, което може да се “сканира”: Важните елементи и съдържание са подчертани, улеснявайки ангажирането на посетителите с уебсайта.

Кои са основните принципи, които да следвате?

Посока на четене – Z / F

Има две основни конфигурации на четене: модел Z и модел F. Тези оформления са в съответствие с типичните навици за четене отляво надясно на посетителите, особено в западните култури, стратегически организирайки информацията, за да представят съгласуван и разбираем разказ.При оформление на Z-модел първоначалният фокус е в горния ляв ъгъл, последван от преместване в горния десен ъгъл, след това надолу в долния ляв ъгъл, като долният десен ъгъл е крайна дестинация. Всеки ъгъл е обозначен с визуална подсказка, като лого или призив за действие (CTA), като бутон за контакт. От друга страна, F-образното оформление, характеризиращо се с по-сложен модел, насочващ посетителите отляво надясно и обратно, е ефективно за страници със значително текстово съдържание.

визуална йерархия - z pattern
визуална йерархия -  pattern F

Правилото за третините

Правилото на третините е широко възприета концепция, която играе важна роля в различни форми на дизайн, включително филмови плакати и фотография. Той представлява решетка, която разделя правоъгълник на третини хоризонтално и вертикално, което води до четири пресечни точки на мрежата. Позиционирането на елементи в една, няколко или всички тези точки генерира визуална интрига, като същевременно поддържа баланс – точките не са разположени централно, но също така избягват да бъдат позиционирани изцяло встрани.

визуална йерархия - правило за третините

Размер и мащаб

Във визуалната йерархия размерът и мащабът се използват за предаване на информация с приоритет. Размерът се отнася до действителните размери на даден елемент, докато мащабът обозначава неговата пропорция по отношение на други елементи на страницата. Обикновено по-големите елементи привличат повече внимание в йерархията, докато по-малките поемат второстепенна роля.

Например, изпъкващо лого в по-голям размер служи като фокусна точка, докато по-малко забележими елементи, като икони на социални медии, могат да бъдат групирани в по-малък мащаб, позволявайки на други детайли като текст в заглавието или изображения на продукти да се открояват. Манипулирането на размера и мащаба въвежда усещане за перспектива, насочвайки потребителите първо да се съсредоточат върху най-важната информация.

визуална йерархия - размер и мащаб

Създаването на ефективна визуална йерархия изисква баланс и внимание към детайлите. Като следвате основните принципи и прилагате практическите съвети, можете да подобрите възприятието на потребителите и да гарантирате, че вашите дизайни са функционални и привлекателни.

Харесва ли Ви това съдържание?

Вече можете да получите безплатно ръководство за това как да планирате съдържанието за уебсайта си.

бюлетин

Разгледахте ли вече нашите проекти?


Щастливи сме да Ви запознаем с нашата работа!
Можете да видите наши проекти – уебсайтове, които проектирахме и разработихме, както и такива, които поддържаме.